Απομείωση των Απορριμάτων κατά τη διάρκεια του 5ου Φεστιβάλ

Στο 5ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Αθήνα γίνεται πρακτικός πειραματισμός για τη μείωση των απορριμάτων και της ενέργειας. Μετά από την πρώτη μας δοκιμή, είναι πολύ σημαντικό να δικτυωθούμε με οργανώσεις, συλλογικότητες και δράσεις όπως φεστιβάλ και να κάνουμε εκστρατείες ενημέρωσης / παρουσιάσεις σχετικά με την πλαστική κ.α.ρύπανση.
Θα συζητηθούν φυσικά και πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από όλους/ες αλλά και που τοποθετούν το πρόβλημα μέσα σε ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο συνδέοντάς το και με την ανάγκη για μια γενικότερη (πιο ολοκληρωμένη) αλλαγή.

Προσπαθούμε να δράσουμε συνυπεύθυνα.

Ενημερώνουμε και συζητάμε πως μπορεί να εφαρμοστούν εναλλακτικές λύσεις.
Γενικά ενθαρρύνουμε κυρίως την επανάχρηση και μετά σαν αναπόφευκτη λύση την ανακύκλωση.

1. Για τη διατροφή : η απλούστερη λύση, για να αφήσουμε όσο το δυνατόν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα άραόταν τρώμε στις συλλογικές κουζίνες το καλύτερο είναι να φέρουμε πιάτο, ποτήρι (μπορεί να είναι και βάζο από μαρμελάδα), κουτάλι και πηρούνι. Αν μπορείς να φέρεις και περισσότερα από ένα τότε ακόμα καλύτερα για να βοηθηθεί κάποια/ες ακόμη. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης. Η δεύτερη λύση για όσες ξεχάσουν,δεν έχουν ενημέρωση,δυνατότητα κλπ., είναι η οργάνωση των κουζινών ώστε το σερβίρισμα του φαγητού να γίνει σε δίσκο ή γυάλινο πιάτο με μεταλλικά μαχαιροπήρουνα. Για τα ποτήρια, μια καλή λύση με μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η χρήση
γυάλινων βάζων, δλδ. από μαρμελάδες,μέλι,σάλτσες,ταχίνι κλπ. Συνεπώς θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε 300 βάζα σε οποιοδήποτε μέγεθος και να τα φέρνουμε στο Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140) από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή στις 11.00 πμ.
Εκεί θα τα ξεχωρίσουμε για να σερβίρεται τσάι-καφές και κρασί-ρακί. Τα πιο μεγάλα θα ήταν κατάλληλα και για μπύρα.Το πλύσιμο των δοχείων/πιάτων που φέρνουμε και των υλικών που θα προσφέρεται το φαγητό από τις κουζίνες, θα γίνεται δίπλα στο σημείο σερβιρίσματος από όσες/ους τρώνε εκεί. Η συλλογή των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά πολλές φορές στοχεύει στην επανάληψη αυτών των πρακτικών από αυτό το Φεστιβάλ και από άλλα στη συνέχεια.

2. Για τις αγορές : η πρώτη καλύτερη λύση είναι να φέρουμε πάνινες ή γερές πλαστικές τσάντες που να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν ώστε να μην ξοδευτούν περισσότερες. Οι παραγωγοί χρειάζεται να ρωτάνε/ενθαρρύνουν τον κόσμο να βάλει τα ψώνια σε τσάντα που έχει ήδη. Σαν δεύτερη λύση θα δοθει μια πλαστική απο πολλές που έχουμε φέρει οπότε συλλέγουμε πλαστικές τσάντες που έχουμε πλεόνασμα στο σπίτι και τις δίνουμε στους παραγωγούς και τον κόσμο που κάνει αγορές. Στο οικολογικό-ανταλλακτικό παζάρι μπορεί να συμβαίνει το ίδιο. Θα υπάρχει ένας αριθμός πάνινων τσαντών προς διάθεση έναντι τιμής κόστους που θα μπορούν να προμηθευτούν όσοι ενδιαφέρονται.

3. Για την επικοινωνία : στα σημεία του φαγητού, στους παραγωγούς, στα παζάρια και στο καφενείο
τοποθετούνται πινακίδες που γράφουν βασικά σημεία της προσπάθειας. Όσοι διατηρουμε λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα διαδίδουμε αυτή τη προσπάθεια.

 

Βαζα_γ Βάζα 2 ταπερ,πηρουνι,ποτηρι_γ 2 ταπερ,πηρουνι,ποτηρι_β 2 ταπερ,πηρουνι,ποτηρι_αDeplastify life

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Comments are closed